Podczas Święta Produktu Lokalnego udało nam się zająć trzecie miejsce w kategorii kulinaria za tradycyjny barszcz biały z kartoflami w
mundurkach. Nie było łatwo gdyż do rywalizacji stanęło w sumie 18 dań. Dlatego też bardzo cieszymy się z tego sukcesu!
Relacja ze strony organizatora - LGD Owocowy Szlak:
Było ludowo, wesoło, kolorowo i tradycyjnie. To co nowoczesne
zostawiliśmy za bramami parku miejskiego. Nie brakowało uśmiechu,
muzyki, pięknych strojów ludowych i babcinej kuchni. Świętowaliśmy dumni
z naszego dziedzictwa i tradycji. Okazało się, że nie tylko starsze
osoby były zainteresowane występami zespołów folkowych, lokalnym
rękodziełem i dawną kuchnią. Każdy znalazł coś dla siebie i swoją
obecnością potwierdził, iż nasz teren jest wizytówką kultury ludowej.
Zorganizowane
po raz pierwszy przez LGD „Owocowy Szlak” Święto cieszyło się
kilkutysięcznym zainteresowaniem.
Założeniem wydarzenia było wzmocnienie więzi społeczności lokalnej z
tradycjami kulinarnymi, śpiewaczymi i rękodzielniczymi terenu działania
LGD oraz promocja dziedzictwa kulturowego. Impreza była doskonałym
sposobem na zapoznanie się z historią i kulturą ludową regionu jak też
na rozsmakowanie się w potrawach, które gościły na stołach naszych
dziadów. Podczas wydarzenia rozstrzygnięto konkursy na najlepszy
produkt lokalny w kategorii rękodzieło i kulinaria oraz wyłoniono
najlepszą przyśpiewkę ludową. W konkursach wzięły udział osoby
indywidualne, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, firmy oraz
zespoły i kapele ludowe. Komisje miały pełne ręce pracy bowiem wybór
tego co lokalne, związane z regionem, tradycyjne i dobre był bardo
trudny. Już po zgłoszeniach było widać, że teren LGD „Owocowy Szlak”
obfituje w bogate rękodzieło i liczne przysmaki tradycyjne.
I tak w
ramach kategorii najlepszy produkt lokalny - kulinaria (firmy)
komisja przyznała: I miejsce Grzegorzowi Maryniowskiemu F.H.U. BIOGRIM
za naturalny sok jabłkowy z aronią i burakiem, II miejsce zajęła
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Opolu Lubelskim za twaróg półtłusty
Klinek natomiast III miejsce przypadło Spółdzielni Zaopatrzenia i Zbytu
„SCH” w Opolu Lubelskim za szynkę wiejską. W kategorii przyznano
wyróżnienie dla Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia – Anna Pyć za
wędzone dzwonka z karpia z Pustelni. W konkursie udział brały również
stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich oraz osoby fizyczne. Członkowie
komisji uznali iż, I miejsce otrzymuje Koło Gospodyń Wiejskich z
Karczmisk za kaszę jaglaną z grochem, II miejsce uzyskuje Stowarzyszenie
Kobiet „Rogowianki” za boszcz na zakwasie oraz III miejsce przypadło
dla Stowarzyszenia Kobiet „Łaziszczanki” za barszcz biały z kartoflami w
mundurkach. Dodatkowo Komisja wyróżniła Panią Krystynę Sadowską za
likier z czarnej porzeczki, Koło Gospodyń Wiejskich „Wrzelowianki” za
pierogi ziemniaczane oraz Koło Gospodyń Wiejskich z Józefowa n/Wisłą za
kulebiak z kapustą i grzybami.
Większość z nagrodzonych potraw i
produktów pochodzi ze stołów naszych babć i do dziś wytwarzane są metodą
tradycyjną. Zasługują więc na rejestrację na liście Ministerstwa
Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz