Już 14 lipca jedziemy na finał regionalny konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. To już XIII edycja konkursu na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na
najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną.
Organizowany od 2000 roku konkurs udowodnił, jak wspaniałą i oryginalną
żywność mogą zaoferować polscy producenci konsumentom nie tylko w kraju,
ale również we wszystkich krajach Unii Europejskiej i poza nią.
Ogromnie satysfakcjonujący jest także fakt, że wokół nagrodzonych w
konkursie wyrobów – m.in. oscypków i innych serów z Podhala, serów z
Korycina i Wiżajn, wędlin z Małopolski, jabłek z okolic Łącka, wiśni z
Doliny Środkowej Wisły czy truskawek z Kaszub – powstały grupy
producenckie, konsorcja i inne formy wspierania produktu regionalnego w
jego drodze do zarejestrowania w europejskim systemie produktów
regionalnych i tradycyjnych.
Ideą konkursu jest też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich,
zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do
poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do
niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających
kryteria konkursowe.
Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się
pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków
Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie
ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi
finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie
ośrodki doradztwa rolniczego.
Powołane zostały dwie komisje konkursowe pracujące na
szczeblach regionalnych: jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym
produktem żywnościowym, druga – daniami i potrawami regionalnymi.
Ponadto powołana Kapituła Krajowa ma zadanie
przyznania statuetek „Perła” niektórym produktom, nominowanym w czasie
finałów regionalnych.
W pierwszym etapie konkursu – w czasie finałów regionalnych –
wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia
roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze
dania i potrawy regionalne i tradycyjne.
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową
Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach –
najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu
„PERŁA 2013”.
Wręczone zostaną także – wzorem lat ubiegłych –
honorowe nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawane osobom
najbardziej zasłużonym dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów
regionalnych.
Konkurs trwa od maja do września i zakończony
zostanie we wrześniu b.r. Wielkim Finałem w Poznaniu, w czasie
Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra-Food, z uroczystym
wręczeniem statuetek „Perła 2013” i „Kluczy do Polskiej Spiżarni”.
Zdarzeniu towarzyszyć będzie, podobnie jak w latach ubiegłych,
prezentacja laureatów i regionów w Pawilonie „Smaki Regionów”.
Szczegółowe informacje o konkursie można znaleźć na stronie: http://www.produktyregionalne.pl