piątek, 19 lipca 2013

Już wiemy jak zrobić DOBRE SPOTKANIE

W dniach 17-19 lipca przedstawicielka naszego stowarzyszenia - Grażyna Węglińska wraz z dyrektorką GBiDK w Łaziskach wzięły udział w szkoleniu organizowanym W Krakowie przez Fundację Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego pod nazwą  „DOBRE SPOTKANIE. Jak to zrobić?”. 

Celem szkolenia był rozwój umiejętności organizacji i prowadzenia spotkań ważnych z punktu widzenia środowiska lokalnego.










poniedziałek, 15 lipca 2013

Byłyśmy w Zamościu na konkursie kulinarnym

W Zamościu 14 lipca odbył się konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów, organizowany na poziomie województwa lubelskiego przez Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. 

W konkursie udział wzięło również nasze Stowarzyszenie, które reprezentowało naszą gminę z barszczem z białej kapusty oraz z kapuśniakami.


czwartek, 4 lipca 2013

Warsztaty kulinarne w GBiDK

W dniu dzisiejszym spotkałyśmy się w Gminnej Bibliotece i Domu Kultury w Łaziskach na warsztatach kulinarnych realizowanych w ramach projektu "Z przeszłością w przyszłość". Przy współpracy, z prowadzącą spotkanie Panią Justyną udało nam się upiec kilka ciast z lokalnych owoców oraz pyszne cebularze. W trakcie zajęć wymieniłyśmy się kuchennymi doświadczeniami, a także brałyśmy udział w kilku kuchennych zabawach. Spotkanie przebiegło w bardzo miłej, kuchennej atmosferze i sprzyjało integracji naszej grupy.










wtorek, 2 lipca 2013

V Forum Kobiet Aktywnych

1 lipca przedstawicielki naszej organizacji brały udział w V Forum Kobiet Aktywnych, które odbyło się w Janowcu nad Wisłą. Temat tegorocznego forum nosił tytuł "Kultura jest Kobietą". Podczas spotkania odbyły się koncerty i recitale, a także występy znanych artystów związanych z teatrem. Kobiety miały szanse brać udział w panelach dyskusyjnych, a także wymieniać się swoimi doświadczeniami ze społecznej działalności.
V Forum Kobiet Aktywnych, było świetną okazją do naładowania "akumulatorów" do dalszego działania.


















środa, 26 czerwca 2013

Jedziemy na konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"

Już 14 lipca jedziemy na finał regionalny konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. To już XIII edycja konkursu na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną.



Organizowany od 2000 roku konkurs udowodnił, jak wspaniałą i oryginalną żywność mogą zaoferować polscy producenci konsumentom nie tylko w kraju, ale również we wszystkich krajach Unii Europejskiej i poza nią. Ogromnie satysfakcjonujący jest także fakt, że wokół nagrodzonych w konkursie wyrobów – m.in. oscypków i innych serów z Podhala, serów z Korycina i Wiżajn, wędlin z Małopolski, jabłek z okolic Łącka, wiśni z Doliny Środkowej Wisły czy truskawek z Kaszub – powstały grupy producenckie, konsorcja i inne formy wspierania produktu regionalnego w jego drodze do zarejestrowania w europejskim systemie produktów regionalnych i tradycyjnych.

Ideą konkursu jest też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.

Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria konkursowe.

Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.
Powołane zostały dwie komisje konkursowe pracujące na szczeblach regionalnych: jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym produktem żywnościowym, druga – daniami i potrawami regionalnymi.
Ponadto powołana Kapituła Krajowa ma zadanie przyznania statuetek „Perła” niektórym produktom, nominowanym w czasie finałów regionalnych.

W pierwszym etapie konkursu – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2013”.

Wręczone zostaną także – wzorem lat ubiegłych – honorowe nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawane osobom najbardziej zasłużonym dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych.

Konkurs trwa od maja do września i zakończony zostanie we wrześniu b.r. Wielkim Finałem w Poznaniu, w czasie Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra-Food, z uroczystym wręczeniem statuetek „Perła 2013” i „Kluczy do Polskiej Spiżarni”. Zdarzeniu towarzyszyć będzie, podobnie jak w latach ubiegłych, prezentacja laureatów i regionów w Pawilonie „Smaki Regionów”.

Szczegółowe informacje o konkursie można znaleźć na stronie: http://www.produktyregionalne.pl


poniedziałek, 24 czerwca 2013

Zebranie

Informujemy, że kolejne zebranie naszego Stowarzyszenia odbędzie się 27 czerwca, o godz. 19:00. Serdecznie zapraszamy!

wtorek, 18 czerwca 2013